mandag 08. maj 2023 15:01

Kilometerafgiften er en ekstra skat pakket pænt ind i grønt gavepapir

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne af ITD. Med foråret kommer lysere dage, men det gælder ikke nødvendigvis i transportbranchen, hvor kilometerafgiften hverken vil gøre branchen lysere eller grønnere. Derfor skal vi blive ved med at gøre opmærksom på konsekvenserne af kilometerafgiften og de bedre alternativer, men det skal ske indenfor lovens rammer, lyder det klare budskab fra formanden.

Forårsvejret har endelig meldt sin ankomst, og hvor er det skønt med lysere og længere dage, når man er i gang fra tidlig morgen til sen aften.

Som vi alle ved, har politikerne en meget lang sommerferie. Men stod det til mig, måtte de egentlig gerne gå på tidlig sommerferie. For forslaget om kilometerafgifterne vidner om total manglende indsigt i vores branche. Og at de kalder det et ”grønt” tiltag, er, for at sige det pænt, en omgåelse af sandheden. Det er en ekstra skat på godskørsel, og længere er den ikke.

Vi har så fået den tvivlsomme opgave at opkræve regeringens nye skat, og det er jeg virkelig træt af. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi skal være ”sorteper” i regeringens spil for at finde penge, som politikerne derefter kan dele ud efter forgodtbefindende. Samtidig kører de den store spin-maskine i stilling og bombarderer befolkningen med historien om den grønne omstilling.

Vi har igennem længere tid forsøgt at tale ministre, politikere og embedsfolk til fornuft. Men selv skatteministeren, der er afsender på afgiften, har ikke engang ulejliget sig med at lytte til den viden, vi har, og rigtig gerne vil bidrage med. Nej, han alene vide!

Det har skabt en kæmpe frustration blandt vognmænd over hele landet – ikke kun blandt vores medlemmer, men overalt i branchen og på tværs af foreninger.

ITD fortsætter kampen mod kilometerafgiften, og 10. maj skal ITD i deputation i Folketingets Skatteudvalg på Christiansborg. Her vil vi konfrontere dem med de skadelige følgevirkninger, kilometerafgiften vil have for erhvervet. For der er mange ting i vejen med den kilometerafgift, men kigger man på det med forretningsøjne, skriger det jo til himlen, at man vil brænde ca. 280 millioner kr. af om året på administration, som skaber absolut ingen værdi.

Vi vognmænd er jo også borgere i det danske samfund, og vi har ligeledes krav på, at de penge, vi afleverer i skat, bliver brugt på en hensigtsmæssig måde. Selvfølgelig skal vi bidrage til festen, men vi skal ikke stå med aben helt selv, da vi jo kun står for ca. 5% af den totale Co2-udledning.

Politikerne har svigtet ved ikke at lytte til branchen. Vi er dem, der kender forholdene i branchen allerbedst, og vi bidrager gerne med faglig og praktisk viden, så tingene rent faktisk virker og ikke bare bliver symbolpolitik.

Så selvom det ser ud til, at forslaget bliver vedtaget i Folketinget, er det vigtigt, at vi fortsætter med at kæmpe vores sag.

At vi får sagt, at det er et slag i luften i forhold til den grønne omstilling, at det blot vil gøre alt – fra dagligvarer til byggematerialer – dyrere og puste til inflationen, som ellers er ved at blive tæmmet, og at det er et kæmpe bureaukratisk monster, som kræver mange penge at administrere. Både for staten og for os.

Så det ville ikke gøre noget, om Folketinget tog sig en tidlig sommerferie og skrottede forslaget om kilometerafgiften. Men så heldige er vi nok ikke.

Til slut vil jeg gerne sige tak for alle de besøg, vi havde på vores stand ved Transportmessen i Herning i slutningen af april. Det var dejligt at møde så mange af jer sammen med vores dygtige medarbejdere.

Men nyd nu resten af foråret – jeg glæder mig, sammen med den øvrige bestyrelse, til at se mange af jer til vores jubilæumsfest i juni.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >