mandag 03. juli 2023 10:00

Sommerhilsen til medlemmerne fra formanden

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne af ITD. Formanden ønsker god sommer og siger tak til medlemmerne for en fantastisk jubilæumsfest. For det er vigtigt at huske, hvad vi kommer fra og kæmper for som forening og branche.

Nogen har måske allerede taget hul på ferien, men ellers venter industriferien lige om hjørnet. Ser vi ikke alle frem til et pusterum fra hverdagens problemstillinger? 

Jeg glæder mig i hvert fald til et par uger, hvor alt ikke skal handle om, hvordan puslespillet skal gå op.

Det var også et pusterum, da vi lørdag den 17. juni fejrede ITD’s 75-års jubilæum med et brag af en fest – og sådan skal det være. For det er OK at stoppe op og huske på, hvem vi er, og hvorfor vi er stolte af vores branche. Det er faktisk vigtigt, at vi gør det en gang i mellem. 

For vi skal være stolte af det, vi hver dag bidrager med til samfundet og erhvervslivet. Det bliver jeg selv mindet om, når man ser på, hvor vi langt vi er nået, siden Foreningen af Danske Eksportvognmænd, FDE, blev dannet i 1948.

FDE skulle hjælpe de vognmænd, som drog ud på vejene i efterkrigstidens Europa. Faktisk var datidens eksportvognmænd en slags pionerer, der kørte ud i det ukendte og var med til at skabe det moderne samfund, vi kender i dag.

Nu, 75 år efter, er ITD en organisation for hele vejgodsbranchen. Men det internationale udsyn er lige så vigtigt for ITD i dag, som det var i 1948. For vi er en del af en international branche, og hvis vi ikke følger med i, hvad der sker i de andre lande og EU, så kommer de danske vognmænd til at halte bagefter. 

Derfor følger ITD hele tiden med udviklingen i EU og herhjemme. På den måde kan vi hjælpe jer medlemmer med præcis de problemer, I møder ude på vejene og i jeres virksomheder. 

Både når I bøvler med det lavpraktiske, og når politikerne i Danmark og i EU ikke forstår, hvad deres lovgivning betyder for vognmændene. 

Så tak for, at så mange af jer deltog i jubilæumsfejringen. Bestyrelsen og jeg har fået mange positive tilbagemeldinger fra jer, både pr. telefon, mail og ude på landevejen, hvor vi også mødes. 

Jeg glæder mig til næste gang, vi kan mødes i festligt lag.

 

Solid aftale om posten
En anden succes, vi kan gå til sommerferie med, er den nye postaftale, som regeringen lige har indgået sammen med forligspartierne – og hvilken aftale! 

For endelig tager regeringen hul på opgøret med PostNord ved at fjerne statsstøtten til PostNords postomdeling og lægge opgaven ud til markedet – på lige vilkår. 

Det er noget, ITD har kæmpet for længe, og næste skridt er, at staten trækker sig helt ud af selskabet og stopper med at give PostNord hjælpepakker, næste gang økonomien i selskabet halter.
Jeg ved ikke, om det er et plaster på såret efter vedtagelsen af vejafgiften, men uanset så skal vi glæde os over en aftale, som vi har kæmpet for længe. Ros til transportministeren for at lytte til os i denne sag. Men postaftalen ændrer ikke på, at der stadig er meget, der skal arbejdes med, også efter sommerferien.

 

Grøn omstilling fylder stadig

Den grønne omstilling vil fortsat være et hedt emne, og her arbejder vores folk konstant på at få indflydelse på politikken og de regler, som skal sætte rammerne i fremtiden.

Det gælder blandt andet det nye regelsæt for vægt og dimensioner, som fylder meget for både vores tekniske folk samt i politisk afdeling og hos vores mand i Bruxelles.

For en ting er, at vi må køre med højere, længere og tungere vogntog her i Danmark. Vi skal også gerne kunne køre over landets grænser med mere vægt og længde på. Vi har fået mange gode input fra jer medlemmer i forbindelse med ændringen af reglerne. 

Det sætter vi stor pris på, og der skal lyde en tak herfra, fordi I engagerer jer.

Jeg selv deltager i et klimaudvalg i Vejen kommune, hvor jeg forleden havde den fornøjelse at sætte resten af udvalget ind i vore udfordringer med den grønne omstilling. Og jeg gjorde det især klart, at det kommer til at koste meget mere, end de fleste politikere går og tror.

Men vi er som branche heldigvis løsningsorienterede og har altid været det. Så vi skal nok finde en vej til de nye tider. 

Jeg vil ønske jer alle en rigtig god sommer og håber, I får ladet batterierne op, så I er klar til sidste halvår af 2023.

De bedste sommerhilsner,
John A. Skovrup

SENESTE ITD NYT
torsdag 11. juli 2024

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder

Fra den 1. juli har Skatteministeriet ændret reglerne for, hvem der skal registreres som bruger på køretøjet. Det kan skabe uhensigtsmæssigt administrativt arbejde for transportvirksomhederne.

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder >
onsdag 03. juli 2024

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport

International Transport Danmark ønsker fair og lige vilkår på transportområdet. Brancheorganisationen opfordrer derfor Christiansborg-politikerne til enten at få ændret eller helt fjernet reglen, der placerer transport med varebiler i en gråzone, hvor chaufførerne konkurrerer med fragt- og vognmænd på ulige vilkår.

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport >
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >