fredag 15. juni 2018 11:06

ITD hilser EU’s vejpakkeudspil om flere obligatoriske sikkerhedssystemer i fremtidens lastbiler velkommen

Sikkerheden på vejene og for de bløde trafikanter skal styrkes. ITD hilser det velkommen, at EU-Kommissionen i sit tredje vejpakkeudspil vil gøre en række sikkerhedssystemer obligatoriske i fremtidens lastbiler og fremme det direkte udsyn. Målet er at øge trafiksikkerheden og reducere antallet af trafikdræbte.

Selv om der i de seneste årtier er sket en markant forbedring af trafiksikkerheden i EU, så synes reduktionen i antallet af trafikdræbte desværre at stagnere. Ifølge EU’s statistikker er der ikke sket noget væsentligt fald i antallet af trafikdræbte i EU-landene samlet siden 2013.

For at vende den udvikling vil EU-Kommissionen i sit tredje vejpakkeudspil styrke beskyttelsen af trafikanter, især de bløde trafikanter, ved at indføre nye EU-typegodkendelseskrav, der skal sikre fælles sikkerhedsstandarder for motorkøretøjer i EU og gøre de nye chaufførassistentsystemer obligatoriske.

- Trafiksikkerheden i EU skal styrkes, og reglerne på området skal ensrettes, så investering i sikkerhedssystemerne ikke er en konkurrenceparameter. Det bakker vi i ITD helt op om. Derfor er vi også positive over for det nye forslag til typegodkendelseskrav med fælles sikkerhedsstandarder, så alvorlige ulykker og dødsfald undgås, siger Jørn-Henrik Carstens, politisk chef i ITD.

For ITD er det dog afgørende, at det er gennemtestede systemer og teknologier, der tages i anvendelse, så sikkerhedsoptimeringen er på plads fra start, og så drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne holdes på et rimeligt niveau.

 

- Vi foreslår, at producenterne ud over at skulle dokumentere, at systemerne virker, også skal dokumentere systemernes robusthed over en lastbils livscyklus, siger Jørn-Henrik Carstens.

I vejpakkeudspillet lægges der også op til at ændre kravene til førerhusenes konstruktion, så udsynet over trafikanterne fra førersædet forbedres. ITD støtter grundlæggende kravet om, at køretøjerne skal være konstrueret, så chaufførerne sikres bedst muligt udsyn over de bløde trafikanter og anerkender værdien af direkte udsyn, hvor chaufføren kan se den bløde trafikant i øjnene. Det er dog vigtigt, at man er opmærksom på, at lavere førerpositioner er mest hensigtsmæssige ved bykørsel. På de større veje og motorvejene kan den lavere position derimod direkte være en hindring for et godt udsyn.

 

- Derfor er det vigtigt, at ændringer i førerhusets design ses i sammenhæng med de øvrige sikkerhedstiltag, så det fortsat er muligt at designe lastbilerne, så de optimeres til det, de skal bruges til, slutter Jørn-Henrik Carstens.

 

 

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >