tirsdag 30. juni 2020 08:45

Ny kontrolaftale tager ikke stilling til ansvarsfordeling ved dyretransporter

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en ny aftale, der styrker kontrollen med dyretransporter på de danske veje. ITD bakker op om en forbedret kontrol. Foreningen lægger vægt på, at virksomheder, der ikke overholder reglerne ved transport af levende dyr, fremover kontrolleres hyppigere end i dag. ITD er dog samtidig kritisk overfor, at aftalen ikke ændrer afgørende på ansvarsfordelingen mellem transportør og landmand.

En ny aftale skal forbedre kontrollen med dyretransporter, så man kan komme overtrædelser af reglerne til livs på en mere effektiv og målrettet måde end nu.


 

ITD bakker op om det mere risikobaserede og datadrevne kontrolkoncept for dyretransporterne, som gør det muligt eksempelvis at gå målrettet efter de aktører, der gentagne gange har overtrådt reglerne.

 

 

- Det er positivt, at aftalen lægger på til at bruge data, så man på den baggrund kan identificere de steder, hvor en kontrolindsats gør den største forskel. Alle er interesserede i, at de brodne kar, der måtte være, bliver fundet og sanktioneret, siger chefkonsulent i ITD, Anders Jessen.

 

 

ITD er til gengæld modstander af, at man med aftalen fortsat som udgangspunkt gør transportøren – altså den enkelte vognmand og chauffør – ansvarlig for dyrenes generelle tilstand.

 

 

- Vores medlemmer og chauffører er ikke uddannede dyrlæger, så det er urimeligt at pålægge dem at føre dyrlæge-kontrol. Det må primært være producentens ansvar, at dyrene er i forsvarlig stand til at blive transporteret. Det skal så til gengæld ske under overholdelse af alle de regler, der tilknytter sig selve lastbilen, siger Anders Jessen, der beklager, at der ikke blev truffet beslutning om at ændre ansvarsfordelingen i den politiske aftale.



Vognmand og chauffør vil derfor også fremover have et stort ansvar for afgørelsen af, om et dyr er transportegnet eller ej. Han sidestiller ansvarsforskubbelsen til transporten med andre områder, hvor det heller ikke vil give mening at lade transportøren være ansvarlig:

 

 

- Transportøren har naturligvis ansvaret for, at lastbilen overholder de regler, der gælder for køretøjet inden for den specifikke transportkategori. Men det kan som udgangspunkt ikke være transportørens ansvar, at de varer, der bliver transporteret, er i orden. Det er jo heller ikke vognmandens ansvar, at mælken ikke er fordærvet, eller om der er stavefejl i tryksager, som han transporterer, siger Anders Jessen.

 

 

De nye kontrolregler træder i kraft den 1. oktober 2020.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >
lørdag 13. april 2024

Medlemmerne gav genvalg til bestyrelsen i ITD

Ved ITD’s generalforsamling på Hotel Nyborg Strand lørdag den 13. april gav medlemmerne genvalg til de fire bestyrelsesmedlemmer, der var på valg.

Medlemmerne gav genvalg til bestyrelsen i ITD >