tirsdag 19. januar 2021 12:58

Mulig konfiskation af lastbiler går ud over basale retsprincipper

Ifølge nyt lovforslag til bekæmpelse af vanvidsbilisme risikerer vognmænd at få konfiskeret deres lastbiler, hvis en af deres chauffører kører vanvidskørsel. Men målet om bekæmpelse af vanvidsbilisme må ikke gå ud over basale retsprincipper, mener ITD.

Foto: iStock

 

Regeringen har fremsat et lovforslag, der risikerer at ramme uskyldige vognmænd på deres levebrød, hvis det bliver vedtaget i sin nuværende form. I bestræbelserne på at komme vanvidsbilister til livs ønsker regeringen at give politiet mulighed for at beslaglægge køretøjet, som den alvorlige forseelse er foretaget i. Det kan give mening i forbindelse med privatbilisme, hvor det er ejeren selv, der fører køretøjet, men er helt ude af proportioner i forbindelse med erhvervskørsel, mener ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

– Vi er på ingen måde uenige i hensigten med loven, men her har man trukket transportbranchen og de store lastbiler med ind i lovgivningen uden at gennemtænke konsekvenserne. Lovforslaget går for langt i bestræbelserne på at komme vanvidsbilisterne til livs. Alle er enige om, at de må og skal stoppes, men det må ikke ske på bekostning af basale retsprincipper. Det er ikke rimeligt, at en vognmand risikerer at miste måske hele sin forretning, fordi en anden person opfører sig vanvittigt. Det bør lovgivningen tage højde for, og det vil ITD gøre klart i sit høringssvar. Lovforslaget skal rettes til, så det rammer det, der var hensigten, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

ITD vil derfor i sit høringssvar til lovforslaget kraftigt argumentere imod de elementer i lovforslaget, der rammer erhvervskørsel på en helt urimelig måde.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 13. april 2021

Diesel-tyveri skal straffes hårdere

Organiseret tyveri af diesel fra lastbiler skal straffes langt hårdere, end det sker i dag, mener ITD.

Diesel-tyveri skal straffes hårdere >
mandag 12. april 2021

Vejgodstransport på dagsordenen ved kommunal- og regionsvalg 2021

ITD opfordrer medlemmer til at skrive ind og fortælle om eventuelle problemstillinger, man ønsker hjælp til i forbindelse med kommunal- og regionsvalg 2021.

Vejgodstransport på dagsordenen ved kommunal- og regionsvalg 2021 >
mandag 12. april 2021

Tilskud til at forebygge ulykker og nedslidning

Ny pulje gør det muligt for virksomheder med op til 50 ansatte at søge tilskud til arbejdsmiljøindsatser, der forebygger fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker. Der kan søges til arbejdsmiljørådgivning, fysisk træning og afprøvning af tekniske hjælpemidler.

Tilskud til at forebygge ulykker og nedslidning >