torsdag 20. januar 2022 11:30

Vi må have en realistisk målsætning for den grønne omstilling

Brancheorganisationerne Dansk Energi og Dansk e-Mobilitet har i denne uge lanceret en række interessante anbefalinger til den grønne omstilling af den tunge vejtransport, som peger på store potentialer i el- og brintlastbiler. ITD hilser udspillet velkommen, men ser flere udfordringer ved målet om 10.000 nulemissions-lastbiler i 2030.

Der skal være 10.000 lastbiler, som drives af el eller brint på de danske veje i 2030. Det er blandt ambitionerne i en ny rapport fra Dansk Energi og Dansk E-Mobilitet, som foreslår store investeringer i omstillingen af lastbiler.

 

ITD har tilsvarende store ambitioner for den grønne omstilling af de tunge transporter, men peger på, at der skal ske betydelige politiske landvindinger, hvis man skal komme i nærheden af 10.000 nulemissionslastbiler i 2030. I dag er der godt 50 indregistrerede el-lastbiler i Danmark.

 

- Det er meget positivt, at to væsentlige aktører i den grønne værdikæde nu også går ind i kampen for at omstille lastbilerne. Det er dog vigtigt, at vi i organisationerne går til politikerne med en fælles og realistisk målsætning for den grønne omstilling af de tunge transporter. I ITD har vi meget svært ved at forestille os et scenarie, hvor hver anden solgte lastbil i 2030 er et nulemissionskøretøj – selv hvis ambitionen bliver fulgt op med meget konkrete og mærkbare politiske tiltag, der også understøtter vognmændene i deres grønne investeringer, siger Carina Christensen, adm. direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

På linje med Dansk Energi og Dansk e-Mobilitet ser ITD også el-teknologien som det oplagte valg på den lange bane, men understreger, at der i de kommende år fortsat er brug for en lang række alternative grønne løsninger.

 

- El-teknologien er slet ikke klar endnu til at løse en lang række transportopgaver, hvor særligt de helt tunge drenge i klassen må kigge i retning af andre løsninger. Så selv med de rigtige politiske greb, vil der stadigvæk være behov for andre drivmidler som eksempelvis biogas og biodiesel. Det kommer vi ikke udenom frem mod 2030, og det budskab bør vi i organisationerne stå sammen om at fremme overfor politikerne, siger Carina Christensen. 

 

ITD glæder sig over, at flere og flere aktører nu kaster sig ind i kampen for at fremme den grønne omstilling af de tunge transporter.

 

- Der har i lang tid været al for ensidigt fokus på grøn omstilling af personbilerne. De tunge transporter er heldigvis nu kommet med på den grønne agenda, så der kan lægges massivt pres på det politiske niveau for at komme videre. Det er der hårdt brug for. Her taler vi ikke kun om opsætning af den nødvendige ladeinfrastruktur, men også en langt større politisk vilje til at hjælpe vognmændene med de meget dyre investeringer i eksempelvis el-lastbiler, der i dag er tre gange dyrere end deres diesel-pedant. Derfor er vi også helt enige i, at det er bydende nødvendigt med flere støttemidler til indkøb af køretøjer, som vi hele tiden har opfordret til, siger Carina Christensen.

 

Læs hele rapporten her 

SENESTE ITD NYT
torsdag 25. maj 2023

Værsgo: Rabatkode til Universe Science Park

Det bliver vildt! Den 10. juni kommer Magda og Lastbilkaravanen forbi oplevelsesparken Universe på Als, hvor de deltager i det store event ”Brand og Redning”. Derfor kan du, dine ansatte og deres familier nu få 20 procent rabat på køb af onlinebilletter til Universe denne lørdag. Så skynd dig at sende denne nyhed rundt i virksomheden og start en fest.

Værsgo: Rabatkode til Universe Science Park >
onsdag 24. maj 2023

Skatteminister til ITD-Konference: I skal vide at regeringen lytter til vognmændene

Der var livlig debat på ITD’s konference, Transport koster penge – Grøn transport koster mange penge, som blev afholdt onsdag. Og budskabet fra skatteminister Jeppe Bruus (S) var klart: Vi lytter til jeres ønsker og vil gerne gå i dialog om en plan for omstillingen af den tunge vejtransport.

Skatteminister til ITD-Konference: I skal vide at regeringen lytter til vognmændene >
onsdag 24. maj 2023

ITD afholder kursus i ADR kap. 1.3-uddannelse

ADR kap. 1.3-uddannelse – onsdag den 14. juni 12:30-16:00 i ITD Huset. Vi starter med en sandwich og sodavand.

ITD afholder kursus i ADR kap. 1.3-uddannelse >