mandag 20. marts 2023 16:01

Branchen til fødevareministeren – Chaufførerne bør ikke skulle vurdere om et dyr er egnet til transport

En samlet branche opfordrer nu fødevareminister Jacob Jensen til at tage reglerne om dyrs transportegnethed op i EU. Aktørerne vil have ændret reglerne, så chaufførerne ikke har ansvaret for at vurdere, om et dyr er egnet til transport ved afhentning. Den vurdering skal ligge hos landmanden, mener organisationerne.

I en fælles henvendelse til fødevareminister Jacob Jensen opfordrer repræsentanter fra både transportbranchen og landbruget til, at regeringen arbejder for en ændring af EU-reglerne for transport af dyr.

 

Bag henvendelsen står Landbrug & Fødevarer, DI Transport, DTL, 3F Transport, ATL, Dansk Erhverv og ITD.

 

De mener, at det er meget problematisk, at chaufføren, som reglerne er i dag, kan blive ansvarlig for at vurdere, om et dyr er rask nok til transport, når det afhentes. For det kan i sidste ende gå ud over dyrevelfærden, mener Stefan K. Schou, adm. direktør i ITD.

 

-For dyretransportørerne er dyrevelfærden helt afgørende, for det er kernen i hele deres transportopgave at sikre, at dyrene har det godt under transporten og leveres raske til kunderne, siger Stefan K. Schou og fortsætter.

 

- Men for, at de kan løse den opgave, så skal dyrene være raske nok til at blive transporteret ved afhentning. Og det kan chaufføren ikke vurdere, når han en tidlig morgen henter dem ved en landmand. Det bør være landmandens ansvar, siger Stefan K. Schou.

 

Men som EU-reglerne er i dag, er ansvaret for vurderingen af dyrs transportegnethed ligeligt fordelt mellem landmand, chauffør og transportvirksomhed. Og det bør den danske regering arbejde for bliver ændret, mener Stefan K. Schou.

 

-Vi opfordrer fødevareminister Jacob Jensen til at arbejde for, at reglerne ændres, så det bliver entydigt, at det er landmanden, der har ansvaret for, at dyrerene er klar til at blive transporteret, når chaufføren henter dem. For landmanden er den eneste, der har den nødvendige viden om dyrene til at kunne lave den vurdering, siger Stefan K. Schou.

 

I henvendelsen kvitterer organisationerne for, at den tidligere regering var medunderskriver på 18 forslag til den kommende ændring af EU’s dyretransportforordning. Men de peger også på, at det er problematisk, at netop problemet med dyrs transportegnethed ikke var blandt Danmarks prioriteter.

 

-Vi opfordrer derfor Jacob Jensen til at tage ansvarsfordelingen ved dyretransporter med i regeringens prioriteter. For det er et højt prioriteret område for den danske branche, og det bør det også være, når Danmark drøfter sagen i EU, siger Stefan K. Schou.

SENESTE ITD NYT
onsdag 02. april 2025

Nyt om NIS2: Trafikstyrelsen inviterer til informationsmøde den 3. juni 2025

Den 1. juli 2025 forventes NIS2-loven at træde i kraft i Danmark. Derfor inviterer Trafikstyrelsen til informationsmøde med det formål at klæde transportbranchen på til at implementere de nye regler.

Nyt om NIS2: Trafikstyrelsen inviterer til informationsmøde den 3. juni 2025 >
tirsdag 01. april 2025

Vejdirektoratet tilbyder gratis e-mailservice for EMS1 (modulvogntog) og EMS2 (dobelttrailervogntog)

I ITD opfordrer vi vores medlemmer, der anvender EMS1- og EMS2-vogntog, til at tilmelde sig Vejdirektoratets gratis e-mailservice for midlertidige ruteomlægninger.

Vejdirektoratet tilbyder gratis e-mailservice for EMS1 (modulvogntog) og EMS2 (dobelttrailervogntog) >
mandag 31. marts 2025

Restriktioner for godstransport ved grænseovergange mellem Slovakiet og Ungarn

Vi har tidligere kunne informere om udbrud af mund- og klovsyge i Ungarn, som primært udgør en risiko for svin, får, geder, kvæg og bisonokser. Nu har det slovakiske vejtransportpoliti valgt at indføre specifikke restriktioner som følge af dette.

Restriktioner for godstransport ved grænseovergange mellem Slovakiet og Ungarn >