mandag 03. april 2023 09:06

Sidste års farce om udbud af vintertjenesten gentager sig

Sidste år måtte Vejdirektoratet sende opgaven om udførelsen af vintertjeneste for 2022/2023 i udbud hele tre gange, bl.a. fordi der var sat alt for få penge af til opgaven. Alligevel har Vejdirektoratet valgt at opsige kontrakterne og sende dele af opgaven i udbud endnu engang. Men det nye udbud indeholder uforsvarlige besparelser og sætter vognmænd i en uholdbar situation.

Sidste års udbud af vintertjenesten på de danske veje var en farce, der betød, at Vejdirektoratet måtte udbyde opgaven tre gange, bl.a. fordi der ikke var sat nok penge af til opgaven.

 

Men mindre end et år efter, at der blev tegnet kontrakter, har Vejdirektoratet besluttet sig for at genudbyde 33 ud af de 81 ruter.

 

Det vil, ifølge Vejdirektoratet, øge konkurrencen på de 33 udvalgte ruter, ligesom man vil udvide markedet af potentielle tilbudsgivere.

 

- Det lyder umiddelbart uskyldigt, men det er det ikke, lyder det fra ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup.

 

- For ser man nærmere på Vejdirektoratets planer, er det direkte katastrofalt. Vejdirektoratet har blandt andet besluttet at udbyde fem landevejsruter, så det er muligt at køre disse med traktorer. Der vil også blive indlagt øget responstid på udvalgte ruter, hvilket trafiksikkerhedsmæssigt er dybt betænkeligt, siger John A. Skovrup, bestyrelsesformand i ITD, og fortsætter.

 

- Hvis traktorer skal til at køre vintertjeneste for Vejdirektoratet, er det jo nærmest omsonst at bruge tid og penge på at byde. Hvor vores chauffører er omfattet af køre- og hviletidsbestemmelserne, er der frit slag for traktorførerne. Traktorerne bliver heller ikke omfattet af de kommende vejafgifter, så der er i den grad tale om unfair konkurrence, hvilket er dybt urimeligt, siger John A. Skovrup.

 

Besparelser koster på trafiksikkerheden

Vejdirektoratet lægger også op til øget responstid, hvilket på almindeligt dansk betyder, at vognmændene får længere tid til at komme ud og salte eller rydde sne, mod at Vejdirektoratet skal betale mindre for opgaven.

 

Men det er ikke en farbar vej at gå.

 

- Når man slækker på responstiden, slækker man samtidig på trafiksikkerheden. Grundet sene udkald har vi for nylig oplevet at både Helsingør- og Hillerødmotorvejen måtte lukkes, inden vi kom ud og salte, fordi bilerne skøjtede rundt på vejbanen. Det er et uforsvarligt sted at spare penge og bør påkalde sig politikernes opmærksomhed, siger John A. Skovrup.

 

Det er både tidskrævende og omkostningsfuldt for vognmændene at byde på opgaverne, da der er mange juridiske detaljer, man skal sætte sig ind i. Dermed er nogle vognmænd ofte tvunget til at købe konsulentbistand udefra for at sikre sig, at de giver et tilbud, der kan hænge sammen.

 

- Det er en hån mod vognmændene at lave dette lille nummer med at ophæve nogle vinterudbud og bede de samme mennesker om at byde på det en gang til. Det er spild af ressourcer for alle parter. Og det er bestemt ikke vores opfattelse, at Vejdirektoratet får prisen ned ved at sende opgaverne i udbud igen, mindre end et år siden de gjorde det sidst, siger John A. Skovrup.

 

Genudbuddet gælder de ruter, hvor kontrakten blev indgået efter forhandling, da der slet ikke var nogen, der havde budt på ruten, og de ruter, hvor der kun var én byder.

 

Det nye udbudsmateriale offentliggøres primo maj med tilbudsfrist primo juni.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >