onsdag 04. december 2024 12:49

ITD’s formand: Afskaf 25-timers-reglen og styrk tungvognskontrollen

25-timers-reglen, der skulle løse problemet med, at danske rastepladser bruges som campingpladser af især udenlandske chauffører, har slået fejl. Det udtaler ITD’s formand, John Agervig Skovrup, i dag i et interview til Lastbilsmagasinet. Han opfordrer til at afskaffe reglen og i stedet styrke politiets tungvognskontrol.

Efter næsten seks år med reglen om, at lastbiler ikke må parkere mere end 25 timer ad gangen på de statslige rastepladser, er det stadig ikke lykkedes at løse problemet med langtidsparkering. Særligt udenlandske chauffører holder fortsat ulovligt ugehvil i deres biler og spærrer for andre, der enten er nødt til at køre videre – med risiko for at få en bøde for at overtræde køre- og hviletidsreglerne – eller at parkere ulovligt, hvilket udløser en parkeringsafgift på 2.040 kroner. 

En afgift, som mange udenlandske vognmænd vælger at ignorere, fordi der ikke findes et effektivt europæisk inddrivelsessystem. Parkeringsafgifterne er ifølge ITD’s formand en ”tabersag”: 

”Vi bad om at få en løsning på et campistproblem, men det ramte os som en boomerang i røven. Det er danske chauffører og danske vognmænd, der betaler 2.040 kroner gang på gang på gang, mens alle de andre river bilaget i stykker og kører videre fra deres p-afgift.” 

Ud over at reglen om tidsbegrænset parkering ikke har løst problemet for chauffører, der ikke kan finde en ledig parkeringsplads, giver den også udenlandske vognmænd, der vælger at ignorere lovgivningen, en uretfærdig konkurrencefordel. John Agervig Skovrup opfordrer derfor til, at 25-timers-reglen afskaffes og erstattes af en mere målrettet indsats inden for tungvognskontrol. 

Kontrol af ugehvilet virker – og giver penge i statskassen 
I modsætning til overskridelse af parkeringsreglerne, der udløser en afgift, har det danske politi ved forhold, der kan straffes med bøde, mulighed for at tilbageholde køretøjet, indtil bøden er betalt. Og erfaringer viser, at det kan betale sig: For eksempel udskrev tungvognspolitiet på en enkelt nat i september 2023 bøder til 50 chauffører, der holdt ulovligt ugehvil på en rasteplads i Padborg – og indkasserede dermed halvanden million kroner til statskassen. En styrket kontrolindsats er derfor, ifølge ITD’s formand,vejen frem: 

”Mit forslag er: Afskaf 25-timers-reglen og overfør alle ressourcerne til tungvognspolitiet til målrettede kontroller af ugehvilet. Som det er i dag, er der et inddrivelsessystem og p-vagter, der skal aflønnes. De millioner skal man tilføre tungvognspolitiet til målrettede aktioner mod opretholdelse af weekendhvilet.” 

Der skal ske noget nu 
Da 25-timers-reglen ikke udspringer af europæisk lovgivning, vil de danske politikere principielt kunne afskaffe den i morgen. Reglerne omkring kontrol af ugehvilet er, som John Agervig Skovrup fremhæver, allerede på plads: 

”Nu har man talt om det her problem i årevis. Men det bliver bare ved med at være tom snak. Problemet bliver ikke løst. Nu skal det stoppes. Vi har noget lovgivning allerede i dag, der kan håndtere det. Det er sådan set bare at sende politiet ud for at kontrollere.” 

Læs det fulde interview med John Agervig Skovrup her (kræver login til Lastbilsmagasinet).  

SENESTE ITD NYT
mandag 02. december 2024

ITD: Høje bøder og skrappe sanktioner må ikke ramme lovlydige vognmænd

Kontrol er godt, og snyd skal straffes, men planerne om endnu højere bødesatser og om at afvise køretøjer ved Storebælt risikerer at ramme de forkerte. Det er hovedbudskabet i et nyt høringssvar, som ITD netop har sendt til Transportministeriet.

ITD: Høje bøder og skrappe sanktioner må ikke ramme lovlydige vognmænd >
fredag 29. november 2024

Tyskland: Oplysning om lukning af A7

Die Autobahn GmbH varsler fuld lukning af A7 i begge retninger fra den 6. december til den 8. december 2024.

Tyskland: Oplysning om lukning af A7 >
torsdag 28. november 2024

Ændringerne i vejafgiften er vedtaget

Så kom der endelig en afklaring: Folketinget har i dag vedtaget de tidligere varslede ændringer i vejafgiftsloven, som bl.a. indebærer en forhøjelse af dieselafgiften på 52 øre per liter og en midlertidig nedsættelse af den kilometerbaserede vejafgift, der træder i kraft ved årsskiftet.

Ændringerne i vejafgiften er vedtaget >