Grøn Fond minimerer puljeproblematikker med positive tiltag

Copyright: AdobeStock
Aftalepartierne bag Grøn Fond fremrykker udmøntningen af puljemidler til indkøb af nulemissionslastbiler og drivmiddelinfrastruktur. Til efteråret kan danske vognmænd således efter først-til-mølle-princippet søge om at få del i de 323 millioner kroner, der i første omgang uddeles. De resterende 102 millioner kroner kan der i anden omgang søges om i 2026.
På trods af en grundlæggende skepsis ved puljer som finansieringsmodel, er ITD’s formand, John Agervig Skovrup, positiv overfor den nye aftale:
“Både for staten og vognmændene er puljer en tung og dyr finansieringsform, der i mange tilfælde skaber uhensigtsmæssige stop-go effekter. Det så vi senest i 2024, hvor der blev udmøntet 75 millioner kroner, som blev revet væk på få minutter. For at undgå stop-go effekterne er vi derfor positive overfor, at Grøn Fond har fremskyndet processen og udmønter flere penge.”
John Agervig Skovrup understreger samtidig branchens behov for, at man vælger en puljemodel, der ikke hægter de mindre vognmænd af. I 2024 løb de store – og i to tilfælde statsejede - virksomheder nemlig med størstedelen af puljemidlerne for øjnene af de mindre vognmandsforretninger.
Nye energieffektive tiltag er nødvendige og længe ventede
Den nye aftale indebærer også en forøgelse af de tilladte vægte og dimensioner fra 2026. Noget, ITD har arbejdet særdeles aktivt for i flere år og har haft en længevarende dialog med myndighederne omkring. Det drejer sig om forøgelse af totalvægten for 2- og 3-akslede lastbiler, visse 5-akslede lastbiler, modulvogntog samt dobbelttrailervogntog. Derfor er det en meget glædelig nyhed, mener John Agervig Skovrup, formand for ITD:
“Det her er transportoptimerende tiltag, som vi har kæmpet for i årevis, fordi de både øger sektorens effektivitet og gavner miljøet. Der er også en stor investeringsvillighed i branchen, så det er meget positivt, at vi nu endelig kan sætte i gang.”
De vedtagne effektivitetsforbedringer vil være CO2-reducerende fra dag 1. Derfor opfordrer ITD myndighederne til at sikre en indkøringsproces, der forløber så hurtigt og smidigt som muligt.