Godstransport undtaget indrejseforbud

14. marts 2020 klokken 12.00 indføres indrejseforbud i Danmark frem til 13. april 2020, medmindre der er et anerkendelsesværdigt formål, der kan dokumenteres. Godstransport er ikke omfattet af forbuddet.

 

For at understøtte et effektivt flow oprettes priority lanes til varetransport over grænsen.

 

Det er afgørende for forsyningssikkerheden, at den grænseoverskridende varetransport er undtaget rejseforbuddet. Derfor er indretningen af indrejseforbuddet med undtagelse af varetransport klog og fornuftig. Vi hilser det velkomment, at regeringen vil sikre optimale arbejdsvilkår for transporterhvervet, og at der ikke indføres grænsekontrol af varetransporterne ved grænsekontrollen, og at lastbilchauffører ikke er omfattet. Vi må og skal kunne opretholde import og eksport for at sikre forsyningssikkerheden og for at understøtte dansk økonomi og danske arbejdspladser, siger ITD’s administrerende direktør, Carina Christensen.

 

Regeringen understreger, at indrejseforbuddet netop gennemføres under hensyn til opretholdelsen af de nødvendige forsyningskæder, og på en måde så de så vidt muligt ikke hindrer virksomhedernes muligheder for at modtage leverancer fra eller eksportere varer til udlandet.

 

Regeringens seneste tiltag sker ikke, fordi der er en øget fare, men for at neddrosle unødvendig rejseaktivitet og sikre, at de, der er nødt til at krydse grænsen, kan gøre dette sikkert.

Regeringens FAQ omkring indrejseforbud kan findes her.

 

 

Grønne grænser:

 

Følgende grænseovergange lukkes helt:

 

Aabenraa Kommune

- Padborg

- Pebersmark

- Bøgelhus

- Sophiedal

- Wilmkjer

 

Tønder Kommune

- Rudbøl

- Siltoft

- Møllehus

- Vindtved

- Bejerskro

 

Der vil være mulighed for indrejse ved grænseovergangene Frøslev (motorvejen), Kruså og Sæd, såfremt man har et anerkendelsesværdigt formål, som eksempelvis transport af gods eller man bor eller arbejder i Danmark. Bemærk dog at køretøjer over 3,5 tons ikke må benytte Kruså grænse.

 

 

Blå grænser:

Efter de nuværende oplysninger er der ikke restriktioner for godstransport ad Øresundsbroen eller færgeforbindelser til Danmark for godstransport. 

 

Scandlines oplyser følgende:

Scandlines sejler fortsat på Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock, og der er ikke kø ved den blå grænse. Husk at tjekke sejlplanen her.

Både Danmark og Tyskland har lukket sine grænser, ligesom flere andre europæiske lande. Både Danmark og Tyskland tillader dog fortsat fragt over grænsen, og samfundsvigtig transport kan og bør således fortsætte. Som kritisk infrastruktur mellem Danmark og Tyskland sikrer færgeruterne, at vigtige varer som medicin og fødevarer fortsat kan komme til landet.

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Er det kun bestemte varer, der må komme over grænsen?

- Nej, al godstransport er undtaget for indrejseforbuddet!

 

Er undtagelsen for godstransportsektoren afhængig af bilens eller chaufførens nationalitet?

Nej, det vil forsat være muligt for både danske og udenlandske virksomheder og chauffører at køre med gods over grænsen.

 

Er tomkørsel tilladt over grænsen?

- Ja!

 

Kan mine chauffører/medarbejdere komme over grænsen uden lastbil?

- Ja, som vejgodstransportvirksomhed kan dine medarbejdere komme over grænsen mod fremvisning af udskrevet ansættelseskontrakt. Myndighederne arbejder på en særlig formular til dette formål. ITD vil orienterer dig som medlem, så snart en sådan foreligger.

 

Jeg har medarbejdere der pendler over grænsen. Kan de forsat det?

Ja, personer, der bor eller arbejder i Danmark, herunder selvstændige erhvervsdrivende, der udfører arbejde i Danmark er ikke omfattet af grænselukningen. Myndighederne opfordrer dog til, at virksomhederne i det omfang det er muligt, giver mulighed for hjemmearbejde. 

Dokumentation kan være ansættelsesbevis, lønseddel, arbejdskontrakt.

Påregn omfattende ventetid ved grænsen.

 

Vil der være ventetid ved grænsen?

Forvent som udgangspunkt ventetid ved grænsen. 

For persontransport må der forventes markant forlængede ventetider ved grænsen. 

For godstransport arbejdes der på løsninger så godstransporten forsinkes mindst muligt.

 

 

Opdateret 16/3, kl. 14:45