mandag 11. juli 2022 10:29

Alt for få el-lastbiler på de danske veje

Mens vi ser flere og flere elbiler på vejene, så er der meget langt mellem el-lastbilerne i Danmark. P.t. er der kun indregistreret ca. 14 el-lastbiler over 12 t., som ikke er renovationskøretøjer. Hvis der skal gang i omstillingen til el i den tunge transport, må regeringen komme med en samlet plan for omstillingen af lastbilerne, lyder opfordringen fra ITD.

I Danmark bryster vi os gang på gang af at være et grønt foregangsland.  Men når vi sammenligner os med vores naboer, så halter vi langt efter, når det kommer til at støtte overgangen fra diesel til el-lastbiler.

 

Ifølge bilstatistik.dk var der i juni 2022 indregistreret ca. 83 el-lastbiler i Danmark, hvoraf hovedparten er varebiler over 3,5 t og lastbiler til renovationskørsel. 

 

Kun ca. 14 af de indregistrerede el-lastbiler, er lastbiler over 12.t. til godstransport af varer, svarende til mindre end 1 ud af 1000 lastbiler.

 

Og de tal bør få alarmklokkerne til at ringe i regeringen, mener ITD’s administrerende direktør, Jesper Høgh Bach.

 

-At der kun er en håndfuld el-lastbiler til godstransport ud af de 43.000 lastbiler på de danske veje, er ganske alarmerende. For det viser jo, at omstillingen til elektricitet reelt ikke er kommet i gang i den tunge transport, siger Jesper Høgh Bach, der samtidig understreger, at de manglende el-lastbiler ikke skyldes, at de danske vognmænd ikke vil omstille til eldrift. Tværtimod.

 

Forklaringen er, ifølge Jesper Høgh Bach, at det fortsat er for dyrt og usikkert at investere i en elektrisk lastbil.

 

- Selvom lastbilproducenterne satser stort på udviklingen af el-lastbiler, er der stadig mange ubekendte, der skaber usikkerhed om en eventuel investering. Blandt andet usikkerhed om ladeinfrastruktur, rækkevidde og nye kørselsmønstre.

 

-Dertil kommer, at der aktuelt ikke er reelle alternativer til diesellastbilerne. De er på vej, men de er også kun lige på vej, siger Jesper Høgh Bach.

 

Løsningen ikke en ny vejafgift

Derfor kan den netop besluttede kilometerbaserede vejafgift, som fra 2025 bliver pålagt lastbiler, ikke stå alene, hvis formålet er at få flere grønne køretøjer på vejene.

 

- En elektrisk lastbil er i dag tre gange så dyr som en diesellastbil, og det gør investeringen urealistisk for langt de fleste vognmænd, også når de bliver pålagt en kilometerbaseret vejafgift, der er lavere for nulemissionslastbiler. Men hvis kørselsafgiften suppleres med støtteordninger, der dækker en del af merprisen for en grøn lastbil, så kan det kickstarte brugen af el-lastbiler, siger Jesper Høgh Bach

 

Derfor undrer det ITD-direktøren, at den incitamentsstruktur, som skiftende regeringer har valgt til at booste salget af personbiler på el, nu er helt glemt.

 

-Der er ikke nogen tvivl om, at en af årsagerne til, at vi i dag ser flere og flere elbiler, er, at prisforskellen mellem en konventionel bil og el-bil er udjævnet via støtte. Og det vil også ske, hvis man gør det samme med lastbiler.

 

 

-For støtteordninger accelererer den grønne omstilling, hvad enten der er tale om afgiftslempelser eller direkte støtte, siger Jesper Høgh Bach.

 

Se på vores nabolande

Konkret opfordrer ITD regeringen og transportminister Trine Bramsen til se mod lande som Tyskland, Norge, Holland og Sverige, hvor man afsætter milliarder til grøn omstilling af lastbiler.

 

-Vi opfordrer til, at regeringen kommer med en samlet plan for omstilling af den tunge transport, som ikke kun ser på afgifter, men også på støtteordninger, der kan sætte gang i salget af el-lastbiler. Ellers ender vi med at blive det sorte får på europæisk plan, når man ser på antallet af grønne lastbiler, siger Jesper Høgh Bach.

 

Alene i Tyskland alene har man afsat ca. 12 mia. kroner fra 2021-2024 til at indkøb af klimavenlige el- og brintlastbiler og yderligere ca. 37 mia. kr. til tank- og ladeinfrastruktur.  Det står i skarp kontrast til Danmark, hvor regeringen indtil videre har afsat 121 mio. kr. til at støtte indkøb af klimavenlige lastbiler, samt afsat en pulje på 250 mio. kr. til tank- og ladeinfrastruktur til den tunge transport.

SENESTE ITD NYT
torsdag 18. august 2022

Udstationering af chauffører i Norge (aflønning)

I Norge er et nyt forslag om højere mindsteløn for udstationerede chauffører i øjeblikket under offentlig høring. Høringen slutter i september 2022.

Udstationering af chauffører i Norge (aflønning) >
tirsdag 16. august 2022

Kørselsforbud i september 2022

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i september 2022. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i september 2022 >
søndag 14. august 2022

Pulje til indkøb af brint- og ellastbiler er nu åben for ansøgninger

Energistyrelsen åbner i dag, den 15. august, for ansøgninger om støtte til indkøb af nye brint- og ellastbiler. Fristen for at søge er den 14. oktober 2022 kl. 12.

Pulje til indkøb af brint- og ellastbiler er nu åben for ansøgninger >