torsdag 08. april 2021 13:27

Gode takter i regeringens infrastruktur-udspil

Det er rigtig positivt, at regeringen vil udbygge motorvejsnettet i Danmark. Nu er det op til forhandlingsparterne at sørge for, at der også kommer flere rastepladser, så chauffører kan holde deres lovpligtige hvil, mener ITD, der også roser regeringen for at tage branchens klimaudfordringer alvorligt.

Regeringen har i dag præsenteret sin længe ventede plan for investeringer i den danske infrastruktur. Regeringen skal have ros for at tage udfordringerne med trængsel op, og forslagene om udbygningen af motorvejsnettet og ideen om en pulje, der kan afhjælpe trængselsproblemer på landeveje og tilkørselsramper til motorveje, er også godt set, mener ITD.

- Regeringen har givet sig god tid til at komme med et udspil, men udspillet indeholder til gengæld også flere gode elementer, som det nu gælder om at få iværksat så hurtigt som overhovedet muligt. Det drejer sig ikke mindst om de meget presserende udbygninger af motorvejsstrækninger, hvor vores medlemmer dagligt taber tid og indtjening, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Regeringen foreslår blandt andet at udvide E20 syd om Odense og afsætter derudover også 13,5 mia. kroner til en udvidelse af E45 i Østjylland. I alt afsættes der knap 47 mia. kroner til vejprojekter, og det glæder ITD.

- Det er på vejnettet, vi har det meste af trafikken og oplever de største udfordringer. Derfor er det først og fremmest her, der skal investeres. Det gælder også kapaciteten på rastepladser, som slet ikke har fulgt med trafikudviklingen og derfor udgør et selvstændigt problem for de mange chauffører, der hver dag holder Danmark forsynet med varer og gods. Det skal planen selvfølgelig også tage højde for, så mulighederne for pauser og hvil for chaufførerne bliver forbedret, siger Carina Christensen.

Udspillet omtaler ikke flere rastepladser, men taler om oprettelse af ladestandere ved eksisterende rastepladser. Også her er det vigtigt at indtænke den tunge vejgodstransport og dermed se på flere alternativer end blot el, mener ITD, der derfor hilser regeringens ambition om i forlængelse af klimapartnerskabet for landtransport at igangsætte et arbejde med en strategi for grøn drivmiddelinfrastruktur til tung vejtransport.

- Regeringen lader til at have forstået den tunge transports dilemma: Vi vil gerne den grønne omstilling, men der er alt for stor usikkerhed om, hvilken teknologi der vil udgøre fremtidens drivmiddel. Derfor er det yderst positivt, at regeringen vil udarbejde en strategi, der kan give branchen større sikkerhed for, hvad der skal satses på – det er et meget velkomment initiativ, som kan hjælpe den grønne omstilling godt på vej, siger Carina Christensen.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >
lørdag 13. april 2024

Medlemmerne gav genvalg til bestyrelsen i ITD

Ved ITD’s generalforsamling på Hotel Nyborg Strand lørdag den 13. april gav medlemmerne genvalg til de fire bestyrelsesmedlemmer, der var på valg.

Medlemmerne gav genvalg til bestyrelsen i ITD >