fredag 29. januar 2021 08:54

Gyldigheden forlænget på flere beviser, men tidshorisonten er for kort

Færdselsstyrelsen har efter pres fra blandt andet ITD forlænget gyldigheden på en række kort og beviser. Det er godt, men forlængelsen burde have været længere, ligesom det er vigtigt, at regeringen også arbejder for forlængelse på internationalt plan, mener ITD.

Foto: iStock

På grund af Covid-19-pandemien har Færdselsstyrelsen udstedt en ny bekendtgørelse, som forlænger gyldigheden af visse kort og beviser. Forlængelsen gælder kort og beviser, hvor gyldigheden udløber i januar og februar. Gyldigheden forlænges her til 1. marts 2021. Forlængelsen gælder kun for kørsel i Danmark. På EU-plan arbejdes der ligeledes på at få forlænget gyldigheden med 7 måneder på en lang række dokumenter, herunder kørekort og chaufføruddannelsesbevis.

 

ITD har presset på for en forlængelse, da det er helt uholdbart, at personer skal samles til uddannelser eller andet for at opnå forlængelse, samtidig med at myndighederne anbefaler så lidt kontakt som muligt. Forlængelsen hilses derfor velkommen af ITD, der dog meget gerne havde set, at forlængelserne rakte ud over 1. marts 2021.

 

- Vi kvitterer selvfølgelig for, at man har forlænget fristerne på national plan, men vi opfordrer samtidig den danske regering til hurtigst muligt at få forlængelsen igennem også på EU-plan for at sikre vareforsyningen, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

Skulle det ikke lykkes hurtigt at få en forlængelse på plads internationalt, bør transportministeren i god tid sørge for en yderligere national forlængelse af de pågældende beviser.

 

- Under den nuværende smittesituation er det ikke tilstrækkeligt, at beviserne kun forlænges til 1. marts. Det er simpelthen en for kort tidshorisont, siger Carina Christensen.

 

ITD opfordrer også til, at Danmark tiltræder de internationale aftaler om forlængelse af ADR-beviser, som blandt andet Tyskland allerede har gjort. Endelig opfordrer ITD ligeledes Transportministeriet til at sørge for en yderligere forlængelse af legitimationskort til regulering af færdsel i forbindelse med særtransport, som ikke omfattes af de forventede EU-regler.

 

Forlængelsen frem til den 1. marts 2021 vedrører følgende dokumenter:

 

  • Kørekort udstedt i medfør af bekendtgørelse om kørekort til kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring og kørekort, hvorpå det er anført, at indehaveren er godkendt til at drive virksomhed som kørelærer

 

  • Chaufføruddannelsesbevis udstedt i medfør af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport

 

  • Uddannelsesbevis til førere af køretøjer til vejtransport af farligt gods udstedt i medfør af bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods

 

  • Sikkerhedsrådgiverbevis udstedt i medfør af bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods

 

  • Legitimationskort, udstedt i medfør af bekendtgørelse om visse personers adgang til regulering af færdslen i forbindelse med særtransporter 
SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >