torsdag 07. april 2022 08:55

På tide at EU foreslår stop for russiske lastbiler i EU

EU-Kommissionen foreslår i sin seneste sanktionspakke et forbud mod russiske og hviderussiske lastbiler i EU. Det oplyser kommissionsformand Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse. ITD har presset på for et stop for russiske og hviderussiske lastbiler og opfordrer den danske regering til at bakke op om forslaget fra EU.

Som del af en femte sanktionspakke mod Rusland foreslår kommissionen en række yderligere sanktioner, der skal lægge pres på det russiske styre efter invasionen af Ukraine.

 

Sanktionspakken har til formål at ramme den russiske økonomi ved at lægge yderligere begrænsninger for russiske samhandel med omverdenen.

 

Et af de initiativerne i sanktionspakken er et konkret forbud mod russiske og hviderussiske vejtransportører i EU. Et forslag som ITD sammen med 3F Transport har presset på for, både herhjemme og over for europæiske aktører.

 

-Vi er glade for, at man fra kommissionens side endelig vender blikket på de russiske og hviderussiske lastbiler, som stadig kan køre frit i EU. Vi mener slet ikke, at lastbiler fra de to lande skal have lov til at køre på de danske og europæiske veje og dermed støtte Ruslands muligheder for handel med europæiske lande, siger Carina Christensen, adm. Direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

Russiske lastbilers adgang til de europæiske veje reguleres blandt andet via en række bilaterale aftaler med de enkelte europæiske lande, herunder Danmark. Derudover kan lastbiler fra såkaldte tredjelande få adgang til det europæiske marked via et kvotesystem, som giver adgang for et vist antal lastbiler fra blandt andet Rusland og Hviderusland til at køre ind i EU.

 

Det er på nuværende tidspunkt ikke helt klart, hvordan Europa-Kommissionen vil gennemføre et forbud for russiske lastbiler.

 

-Vi har foreslået regeringen og transportministeren, at man øjeblikkeligt suspenderer de særskilte aftaler mellem Danmark og Rusland for at stoppe lastbiltrafikken. Men hvordan man vil iværksætte et forbud er sådan set underordnet. Vi er bare glade for, at Europa-Kommissionen nu går ind i sagen, og vi gentager gerne vores opfordring til, at den danske regering, gør hvad den kan for at stoppe den russiske lastbiltrafik i Danmark og Europa, siger Carina Christensen.

SENESTE ITD NYT
mandag 06. maj 2024

Affaldsdatasystem fornyes

Miljøstyrelsen er ved at udvikle et nyt system til indberetning af affaldsdata. På et webinar den 23. maj 2024 orienteres om tidsplanen for det nye affaldsdatasystem. Fra den 1. januar 2025 skal der føres styrket affaldstilsyn hos de danske affaldsproducerende virksomheder. Virksomhederne udtrækkes på baggrund af deres affaldsdata.

Affaldsdatasystem fornyes >
mandag 29. april 2024

ITD Arbejdsgiver har holdt generalforsamling

ITD Arbejdsgiver afholdt lørdag den 27. april 2024 sin ordinære generalforsamling. John A. Skovrup fortsætter som foreningens formand, Arne Færch Mikkelsen er nyvalgt til bestyrelsen, mens Dan Dahlmann Kristensen blev valgt ind som suppleant.

ITD Arbejdsgiver har holdt generalforsamling >
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >