fredag 03. november 2023 11:41

ITD på turné og trælse politiske udmeldinger

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne. Denne gang fortæller bestyrelsesformanden om den turné, som ITD i de kommende måneder tager på sammen med transportminister Thomas Danielsen. Og der er nok at tale med ministeren om, for nu taler man på Christiansborg også om at indføre en dieselafgift, efter Folketinget tidligere i år vedtog en kilometerafgift.

I november, december og januar måned tager transportminister Thomas Danielsen sammen med ITD på en turné rundt i landet. Ministeren besøger fem byer i fem landsdele, og det er ITD-medlemmer, der har været så venlige at lægge hus til i alle fem byer. Vi besøger Hjørring, Odense, Randers, Køge og sidste stop bliver ”hjemme” hos ITD på Lyren 1 i Padborg, hvor vi holder nytårskur. 

 

Der er gratis adgang til arrangementerne, så gå ind på vores hjemmeside og meld jer til. Vores direktør, Stefan K. Schou, er ordstyrer og interviewer ministeren, men der bliver også mulighed for, at I kan stille spørgsmål direkte til transportministeren. Vi sørger for aftensmad, drikkevarer og kaffe, så I behøver ikke gøre andet end at tilmelde jer og så ellers møde op med gode spørgsmål til ministeren. Jeg håber, at mange af jer kan finde tid til at komme forbi, selvom jeg godt ved, at det ikke bugner med plads i jeres travle kalendere.  

 

Der er rigtig mange ting, som jeg personligt gerne vil høre ministeren fortælle om og forklare. For jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg godt kan blive bekymret, når jeg hører nogle af de meldinger, vi hører fra Christiansborg i forhold til transportbranchen og hele den grønne omstilling.  

 

Vi har netop set en kilometerafgift blive vedtaget, og allerede nu begynder Folketinget at tale om at indføre en dieselafgift. Der tegner sig desværre et billede af, at man kan beslutte hvad som helst politisk, så længe det foregår i den grønne omstillings navn – og hvis man som brancheaktør tillader sig at komme med argumenter imod, så er man modstander af klimaindsatsen.  

 
Derfor bliver debatten unuanceret, og personligt mener jeg, at der fra nogle af de politiske partier er en noget naiv indstilling til, hvilke grønne initiativer det er muligt at indføre her og nu. Forudsætningen for at udøve sin forretning må til enhver tid være, at man på Christiansborg skaber rimelige rammevilkår for aktørerne, og det er der desværre nogle af politikerne, der ikke helt forstår.    
 
Mange vognmænd er lige nu pressede. Vi behøver bare se på regnskaberne fra mange af branchens aktører, hvor selv DSV går tilbage, og det giver desværre et meget retvisende billede på branchens situation her og nu, hvor både store og små aktører er udfordrede. Kriser har vi før oplevet og kommet igennem – og det gør vi også denne gang. Men umulige eller delvist umulige krav fra politikere, der gerne vil profilere sig som grønne, gør altså ikke turen igennem krisen lettere.  

 

I ITD har vi den holdning, at vi gerne vil den grønne omstilling, men teknologien og økonomien skal også følge med, ellers giver det jo ikke rigtig mening. Derfor har vi en kritisk, men også konstruktiv og løsningsorienteret dialog med både politikerne og embedsfolkene. Der er behov for at få fakta på bordet, når der skal lovgives, for vi kan ikke leve med, at politiske beslutninger tager udgangspunkt i følelser. 

 

Det synes vi faktisk ikke er et særligt urimeligt krav, men derimod en ret grundlæggende præmis, hvis vi skal have skabt en grøn omstilling i Danmark, der tager udgangspunkt i et velfungerende og rentabelt transporterhverv.  

 

 

SENESTE ITD NYT
fredag 17. maj 2024

Italien – Kørselsforbud på A22 Brenner motorvejen

Grundet helligdagene i Østrig og Tyskland har embedet for Bolzano provinsen udstedt et kørselsforbud for køretøjer på over 7,5 tons på Brenner-motorvejen (A22).

Italien – Kørselsforbud på A22 Brenner motorvejen >
onsdag 15. maj 2024

Gratis webinar om optimering af drift og kunderelationer

Oplever du økonomiske udfordringer i din forretning eller udfordringer med dine kunderelationer? Så tilmeld dig vores kommende webinar, hvor du helt anonymt kan blive klogere på, hvilke symptomer du skal være særligt opmærksom på – og hvilke muligheder du har for optimering af din forretning.

Gratis webinar om optimering af drift og kunderelationer >
tirsdag 14. maj 2024

Vil du være med til at sætte fokus på trafiksikkerhed?

Så er det dig, vi har brug for, når vores trafiksikkerhedskampagne Lastbilkaravanen dette efterår endnu engang tager ud til skoler i hele landet og lærer eleverne om trafiksikkerhed, den kritiske zone ved højre forhjul og vigtigheden af lastbiler. I et tæt samarbejde mellem os og vores medlemmer, der stiller lastbiler og chauffører til rådighed, kan vi sammen gøre en forskel.

Vil du være med til at sætte fokus på trafiksikkerhed? >