onsdag 20. maj 2020 14:51

Regeringens klimaudspil lover godt for videre indsats på vejområdet

Regeringen har i dag præsenteret første del af dens klimahandlingsplan, hvor et fokusområde er udvikling af ny teknologi, der kan fremme den grønne omstilling også inden for sektorer, der er svære at få direkte over på grøn energi. Det er den rigtige vej, mener ITD, der i sin egen klimaplan kommer med en række forslag til, hvordan vejgodstransporten kan blive mere klimavenlig.

Foto: Karl Johaentges LOOK Ritzau Scanpix

 

Regeringen har i dag, onsdag den 20. maj, præsenteret første del af klimahandlingsplanen som oplæg til de kommende klimaforhandlinger. Vejgodstransporten er klar til at bidrage til CO2-reduktionsmålet på 70 procent, og det er godt at se, at regeringen har indtænkt den tunge transport i sine planer.

 

Regeringen vil blandt andet støtte storskala brintproduktion og udvikling af Power-to-X (PtX)-teknologier, der kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling ved at erstatte fossile brændstoffer fra de sektorer, som kan være svære at få direkte over på grøn strøm såsom tung transport og industri. PtX kan eksempelvis udnytte vindenergi til at danne brint, der vil kunne tankes på lastbiler.

 

- Der er grund til at rose, at regeringen har valgt at fokusere på at fremme klimavenlige løsninger i stedet for at straffe sig frem med stadig flere afgifter. Det er en god fremgangsmåde, som sikrer, vi får gjort det langt mere attraktivt at investere i de klimavenlige løsninger, der skal være med til at få os i mål, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.

 

ITD deler den politiske målsætning om at reducere udledningen af CO2 i Danmark med 70 procent i 2030 og en fossilfri transportsektor i 2050. For at indfri målene for den grønne omstilling har ITD udarbejdet sin egen klimaplan ”Dansk vejgodstransport mod en grønnere fremtid”.

 

Et af klimaplanens elementer er ambitionen om, at Danmark og dansk vejgodstransport i år 2030 skal være internationalt kendt inden for anvendelse og udvikling af ny grøn teknologi, herunder innovative grønne løsninger inden for transport og logistik.

 

- Det er en stor, men absolut ikke umulig opgave at omstille den tunge vejgodstransport. Transport- og logistikerhvervet står klar til at yde sit bidrag til en grønnere og mere bæredygtig fremtid på en gennemtænkt måde med respekt for branchens konkurrenceevne. Regeringens positive fokus på udvikling af nye teknologier og løsninger flugter godt med det, siger Carina Christensen.

 

Fakta-ark med første del af regeringens klimahandlingsplan

SENESTE ITD NYT
fredag 29. maj 2020

Udvidet hjælp til særligt udsatte medarbejdere

På grund af covid-19 er der vedtaget en ny midlertidig lov, som giver udsatte medarbejdere med en lægeerklæring i hånden, og efter aftale med virksomheden, mulighed for at få sygedagpenge til og med den 31. august 2020.

Udvidet hjælp til særligt udsatte medarbejdere >
fredag 29. maj 2020

Hvad sker der på den anden side af coronakrisen?

Christian Sørensen Madsen, bestyrelsesformand for ITD, kommer hver måned med en hilsen til medlemmerne. Velkommen til formandens UDSYN for maj 2020.

Hvad sker der på den anden side af coronakrisen? >
onsdag 27. maj 2020

Kørselsforbud i juni 2020

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i juni 2020. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i juni 2020 >