Vejafgift: Fritagelsesforvirring resulterer i bøder

Copyright: AdobeStock
Siden 1. januar 2025 har vognmænd fået mange bøder, som de har været uforstående overfor. Både signalfejl og fejlaflæsninger af nummerplader har gjort, at vognmænd gang på gang har modtaget bødeforlæg på 4.500 kr.
Som Lastbilmagasinet har berettet, begyndte vognmænd i starten af marts at få bøder på lastbiler, der ellers ifølge vejafgiftsloven er fritaget.
Hos ITD, der hjælper vognmænd med indsigelser mod bøder, er man også stødt på flere sager, hvor vognmænd har fået bøder for lastbiler, der ifølge vejafgiftsloven ellers ikke er omfattet.
Det er blandt andet tilfældet hos HCS Transport og Spedition, som har modtaget vejafgiftsbøder for slamsugere, der ellers er fritaget loven om vejafgift. Bøderne er landet hos dem, selvom de har søgt om fritagelse hos myndighederne – præcis som reglerne foreskriver.
”Det er helt vildt, hvad man udsætter branchen for med vejskatten (den kilometerbaserede vejafgift red.). Først melder man i sidste øjeblik ud om nyopfundne fritagelser. Derefter arbejder man med 60 dages behandlingstid for ansøgninger. Og så ender det med, at vognmændene stadig får bøder. Man har nærmest opfundet et system, hvor der skal mirakler til, hvis man skal undgå at få bøder,” siger formand for ITD, John Agervig Skovrup.
Længerevarende fritagelsesmystik frustrerer branchen
John Skovrup henviser til, at Motorstyrelsen først den 20. december 2024 meddelte, at der ville være fritagelser for loven om vejafgift. Det skete efter anmodning fra flere danske kommuner – men hvilke lastbiler, der ville være undtaget, var dog stadig ikke klarlagt. Særlige køretøjer var i forvejen fritaget ifølge godskørselsloven, men i vejafgiftsloven blev der nu lagt op til andre definitioner.
Nemmere blev det ikke af, at transportvirksomheder, der søgte om fritagelse, blev mødt med beskeden fra Motorstyrelsen om, at der var behandlingstid på op til 60 dage. Imens vidste branchen stadig ikke, hvilke køretøjer, der var undtaget. Først i marts kunne Motorstyrelsen så offentliggøre, at slamsugere var fritaget for vejafgiften, men at virksomhederne stadig skulle søge om ret til fritagelse.
I mellemtiden har virksomheder modtaget bøder for køretøjer som slamsugere og andre typer af ellers ikke-omfattede lastbiler, som virksomhederne korrekt troede var fritaget. Mystikken er ikke blevet mindre for vognmændene, da dansk lovgivning nu er i en situation, hvor vejafgiftsloven definerer godskørsel anderledes end godskørselsloven.
Konkret har Motorstyrelsen meldt ud, at køretøjer, hvis primære funktion er at fungere som et arbejdsredskab, eksempelvis slamsugere, ikke er køretøjer, som benyttes til godstransport i vejafgiftslovens forstand. I forhold til komprimatorbiler til dagrenovation har Motorstyrelsen meldt ud, at når renovationslastbilen transporterer affaldet væk, betragtes det ikke som godstransport i vejafgiftslovens forstand. Det er endnu uklart, om der er andre køretøjer, som efter Motorstyrelsens fortolkning ikke udfører godskørsel i vejafgiftslovens forstand.
ITD følger sagen og melder løbende ud, når der er nærmere afklaring.